Historie

Hellevoetsluis, vestingstad aan het Haringvliet

Hellevoetsluis ligt in de delta van de grote rivieren Rijn en Maas. Via het Haringvliet, waaraan Hellevoetsluis ligt, monden deze rivieren uit in de Noordzee.

Door die strategische ligging aan het water kwam er in de 16e eeuw steeds meer belangstelling voor de haven van Hellevoetsluis, vooral ook omdat de natuurlijke toegang naar de haven van Rotterdam langzaam maar zeker begon te verzanden waardoor grote oorlogsschepen daar niet meer konden binnenlopen. De admiraliteit van Rotterdam ging steeds meer van Hellevoetsluis gebruik maken als thuishaven voor zijn vloot. Admiraals als de Ruyter, Tromp en Piet Hein hadden Hellevoetsluis als hun thuishaven en in 1688 vertrok Willem III met 400 schepen vanuit Hellevoetsluis naar Engeland om daar koning te worden.

De geschiedenis van de vesting Hellevoetsluis werd daardoor juist een heel bijzondere. In tegenstelling tot de meeste andere vestingsteden in Nederland, die werden aangelegd ter verdediging tegen aanvallen over land, heeft de vesting van Hellevoetsluis alles te maken met oorlogvoering op zee.

In de 17e eeuw was Hellevoetsluis een van de belangrijkste oorlogshavens van Nederland en was lange tijd een belangrijke thuishaven van onze marine.

Wilt u meer weten over de geschiedenis van deze unieke vestingstad? Kijk dan eens op www.stadsmuseum-hellevoetsluis.nl


Op Voorne-Putten
  • Filters
Naar boven