ZIEN EN DOEN

Aan het Haringvliet ligt het pittoreske stadje Hellevoetsluis! Maak kennis met de rijke maritieme historie en het roemruchte verleden van deze unieke vestinghaven. Hellevoetsluis is een oude vestingstad aan het Haringvliet met circa 40.000 inwoners. Door de ligging aan het water is er veel activiteit op het gebied van watersport maar ook de liefhebbers van strand, water en cultuurhistorie kunnen hier hun hart ophalen.
 

Arrangementen

Boek een onbezorgd dagje uit

Voor de leukste dagjes uit of tours waar alles tot in de puntjes is geregeld met of zonder high tea, high wine of voortreffelijke lunch of heerlijk diner. Stap in de voetsporen van Michiel de Ruyter of ga een Rondje Happen met Jan Blanken.

Lees verder

Cultuur

Van kunst tot het theater

Op het culturele vlak is veel te doen. Zo is er jaarlijks De Vestingcode, de cultuurmarkt en organiseert de kunstuitleen avonden voor liefhebbers van dichten. Ook het theaterprogramma van de Twee Hondjes voldoet prima aan de smaak van de cultuurliefhebber.

Lees verder

Evenementen

Wat gaan we doen vandaag?

Altijd is er wel iets te doen in Hellevoetsluis. Een kleine greep uit de activiteiten: de Vestingdagen met de stoomactiviteiten, de Vestingcode, Wallenpop,
Pinkster Sail of Classic Yacht Regatta.

Lees verder

Stadswandeling

Het verhaal achter de monumenten

Hoe vaak lopen we niet nietsvermoedend aan al het moois voorbij? Wandelend door de stad komen de monumenten tot leven. Laat u leiden door een ervaren stadsgids met hart voor de stad en oog voor detail.

Lees verder

Op het water

Voel de kracht van het water

Het pittoreske stadje Hellevoetsluis ligt op de grens van Zeeland en Zuid-Holland aan het Haringvliet.
Door haar ligging is deze vestingstad populair bij de watersporter. Ook het Noordzeestrand en de stranden aan het Haringvliet bieden voldoende uitdaging voor de waterliefhebber.

Lees verder

Film - theater - muziek

Een heerlijk avondje uit...

Op het gebied van film, theater en muziek bent u in Hellevoetsluis op de juiste plaats. Geniet van een voorstelling in het theater of bioscoop. Ook voor livemuziek kunt in Hellevoetsluis uit de voeten.

Lees verder

Uit met kinderen
Quality time voor groot en klein
Ga op avontuur met de kinderen! Speel met zand,
ga ravotten in de natuurspeeltuin, een duik in het water of gezellig een ijsje eten. Hoe leuk kan het zijn?

Lees verder

Omgeving

Ontdek het eiland Voorne Putten

Hellevoetsluis ligt te midden van een prachtig natuur- en recreatiegebied. Fietsend, lopend of varend het kan allemaal. Genieten van de natuur in haar puurste vorm.

Lees verder

Doen (sportief)

Hellevoetsluis zit vol avontuur

Zin in actie! Ga aan boord van een hele snelle boot, vaar mee met een authentiek zeilschip of trek een wetsuit aan en ga naar Aquapark Splash. Ook fietsen en wandelen behoort natuurlijk tot de mogelijkheden.

Lees verder

Eten - drinken - uitgaan
Culinair genieten of livemuziek?
Hellevoetsluis biedt voor elke eter wat wils. Een terrasje pikken, genieten van heerlijke livemuziek, lekker dansen of een biertje drinken. De authentieke vesting biedt het allemaal.

Lees verder

RONDJE VESTINGHAVEN


Statig op het havenhoofd als baken vanaf het Haringvliet
ziet u de vuurtoren, die dateert uit 1822


Kijkend vanaf de vuurtoren kunt u de verdedigingswerken zien liggen.
Uniek is dat ze gebouwd zijn ter bescherming van de Hollandse oorlogsvloot tegen aanvallen uit zee. Vanaf Kazerne Haerlem, het thuis van de soldaten van weleer lopen we naar Korenmolen De Hoop. Het uitzicht vanaf de stelling is adembenemend.

 

Al verder lopend rondom de Vestinghaven komt u uit bij Droogdok Jan Blanken, het enige dubbele stenen droogdok in Europa en nog volop in bedrijf.


Ook liefhebbers van oude schepen vinden al snel hun weg. De Buffel, is het oudste museumschip in Hellevoetsluis en ligt aan de pas gereed gekomen Koningskade. Naast de Buffel liggen lichtschip 12 Noord Hinder en de oude mijnenveger Bernisse. Het maritieme gevoel komt aan deze kade tot leven!

 

Het stadsmuseum, met voor de deur de kanonslopen, neemt u letterlijk mee terug in de tijd en verbeeldt de historie van Hellevoetsluis. Het Nationaal Brandweermuseum is een echte trekpleister voor onze stad. In de voormalige kuiperij van de marine staan nu de schuimblusvoertuigen en stoomspuiten. In het Cultuurhuis kunt u boeken lenen en lezen bij de uitgebreide bibliotheek of naar een leuke voorstelling in theater “Twee Hondjes”.

MUSEA

 

Op loopafstand liggen rondom de vestinghaven de musea.

Droogdok Jan Blanken, Museumschip De Buffel,

Lichtschip Noord Hinder 12, Mijnenveger Bernisse, Verdedigingswerken,

Korenmolen de Hoop,

Nationaal Brandweermuseum, Stadsmuseum Hellevoetsluis.

 

Thuishaven
van de Zeehelden

Vroeger was Hellevoetsluis een belangrijke marinehaven.
Grote zeehelden zoals Maarten Tromp
en Michiel de Ruyter hadden in Hellevoetsluis hun thuishaven. Piet Hein bracht in Hellevoetsluis zijn op de Spanjaarden buitgemaakte ‘Zilvervloot’ ons land binnen. Hellevoetsluis was vanaf 1602, het begin van de VOC-tijd, eeuwenlang de belangrijkste Hollandse marinehaven.

 

Vuurtoren Hellevoetsluis

Een warm welkom vanaf het Haringvliet

De oudste nog originele en werkende ronde vuurtoren van Nederland aan het havenhoofd uit 1822 markeert het maritieme karakter van Hellevoetsluis.

 

Verdedigingswerken
Je weet niet wat je ziet

Hellevoetsluis heeft een rijke historie en is uitgegroeid tot een belangrijke marinehaven van Holland met verdedigingswerken die uniek waren voor de lage landen.

 

Korenmolen de Hoop
Stellingmolen met zicht op de vestinghaven

De molen is gebouwd in 1801 op haar huidige plek in de vesting van Hellevoetsluis en is jarenlang gebruikt om graan te malen.

 

Droogdok Jan Blanken
Beleef het Culturele Erfgoed

Dit droogdok is het oudste, werkende, stenen droogdok van Europa. Bijzonder hoe de technieken van tweehonderd jaar geleden nog steeds actueel zijn.

 

Museumschip de Buffel

Beleef het avontuur

Stap aan boord van De Buffel en ga terug in de tijd. Niet alleen de museumliefhebber kan zijn hart hier ophalen, ook de jeugd vermaakt zich prima.

 

Lichtschip 12 Noord Hinder
Als een baken in het duister

Lichtschepen lagen voor anker op zee om banken en ondiepten aan te geven. Leer hoe het leven aan boord was en hoe het licht op grote afstand zichtbaar was.

 

Mijnenveger Bernisse
Stap in de verrassende wereld
van een oorlogsschip

Leer over de geschiedenis van het vegen van mijnen en proef het stoere marineleven aan boord. De mijnenveger verlaat nog regelmatig de haven om een rondje te varen.

 

Kanonniers van Hellevoetsluis
Kruitdampen en kanongebulder

Op de laatste zondag van de maand staan de kanonniers klaar om saluutschoten af te vuren. Een prachtig schouwspel dat u niet wil missen.

 

Nationaal brandweermuseum
Beleef de brandbestrijding
door de jaren heen

U vindt hier een rijke verzameling brandbestrijdingsmiddelen vanaf 1650 tot het heden. De soms nog uit de 17e eeuw stammende collectie wordt met zorg onderhouden.

 

Stadsmuseum Hellevoetsluis

Met liefde voor u verzameld

Op de bovenverdieping van het uit 1786 daterende grootmagazijn van de marinewerf is een verborgen schat aan informatie te vinden over de historie van Hellevoetsluis.